למה לקרוא דיגיטלי
לספרים אלקטרוניים יש המון יתרונות שהגיע הזמן שתכירו
לפעמים, כשאני מדברת עם קוראים, אני שומעת את המשפט "אני צריך ספר אמיתי, עם דפים וריח של ספר" אני חייבת להגיד שזה כל כך מגוחך בעיני ומה שבדרך כלל עומד מאחורי המשפט הזה זה חוסר הבנה או ניסיון בכל מה שקשור לספרים אלקטרוניים. קריאה של ספר אלקטרוני נתפשת כמשהו מסובך, חדשני, הייטקיסטי ויש מי שנרתעים מזה ומתחפרים בעמדתם האיתנה שספר פיזי עדיף.
זה קצת כמו להגיד אחרי המצאת הנורה "אני מעדיף להאיר את הבית בנר, כי אני אוהב את המרקם של השעווה" נרות זה דבר מקסים ויש להם זכות קיום כאביזר דקורטיבי ורומנטי אבל מה לעשות שנורות עובדות הרבה יותר טוב וממלאות את הפונקציה של תאורה ביעילות מפתיעה. אם ניקח את האנלוגיה הזו צעד אחד קדימה, כמו שאני רואה את עתידם של ספרי הנייר, הוא דומה במשהו לגורלו של הנר: הם תמיד יהיה שם כתזכורת רומנטית למה שהיה פעם, אולי כאביזר דקורטיבי ובטח ובטח כפריט אספנות, אבל מה לעשות שהיתרונות של ספרים אלקטרוניים הם כה רבים שבסופו של דבר כולנו נקרא כך.
והכי חשוב : זה לא הקנקן אלא מה שיש בו, כי בסופו של דבר זה לא המדיום שקובע, אלא התוכן, הסיפור, זה מה שישאר איתנו במרוצת הזמן ולא ריח הדפים או משקלם!
זמינות: אתה מקבל המלצה לספר ומחליט לקרוא אותו ! עכשיו אתה צריך להשיג אותו, אז או שתלך לספריה, אבל אם זה ספר פופולארי אז אין סיכוי לשים עליו את היד, שלא נדבר על זה שלרובינו אין מנוי לספריה. או שתלך לרכוש אותו אבל זה גם יקר וגם מטריח וגם איפה לעזאזל תתקע אותו שניה אחרי שתסיים והוא יפסיק לעניין אותך. אז אולי תשאיל מחבר, זה בהנחה שיש לך חבר שיש לו את הספר ושהוא לא שייך לזן הזה שלא משאיל. בקיצור רק מהמחשבות על הלוגיסטיקה הזו כבר גנזת את הרעיון והלכת על השלט!!! כל זה היה נמנע לו היית מבין את הזמינות של ספר אלקטרוני כי אז, אצבע, כרטיס אשראי וטאבלט (שלושה דברים שיש לרובינו) ובערך עשרים שניות של רכישה היו מושיבים אותך שמח וטוב לב עם הספר שלך. הזמינות הזו והקלות הזו גורמת לנו לקרוא יותר, אנחנו חיים בעידן אינסטנט שפחות קוראים בו וזה עצוב וחבל. ספרים אלטרונים מחזירים את הקריאה לאופנה, אני רואה את הילדים שלי קוראים פתאום באייפונים ובאייפדים שלהם והלב שלי מתרחב.
מחיר : כשצריך לכרות עץ אומלל, להרוג אותו כדי שהוא יהפוך לנייר, לחתוך אותו, להדפיס עליו, להדביק ולכרוך, זה תהליך מורכב ויקררררר ומי שמשלם עליו בסופו של דבר (חוץ מהעץ האומלל) זה אנחנו הקוראים . כשאנחנו קונים ספר נייר אנחנו משלמים יותר על תהליך ההפקה שלו מאשר על התוכן. וזה רבותיי לא הגיוני ולא הוגן כלפי הסופרים. ספרים אלקטרוניים מטבע הדברים זולים בהרבה. באמזון למשל, ספרים עולים בין 0-10 דולרים, אפס כי יש המון ספרים חינמיים שניתנים לכל דורש ויש לפעמים happy hour שספר מסוים ניתן חינם לפרק זמן קצוב. אבל המחיר הממוצע של ספק אלקטרוני בקינדל נע בסביבות ה- 4$ שזה תסכימו אותי מאד סביר, ואפילו ישכנע את רוב הקוראים לשלם ולא להוריד פיראטית.
קריאה במכשירים מקבילים : כשאנו רוכשים ספר אלקטרוני הוא יושב על "ענן" ואנחנו יכולים להוריד אותי פעמים אינספור (חוץ ממקרים בהם הוא מוגבל לכמות מכשירים אבל זה נדיר) ואז ניתן להוריד אותו לאייפון לאייפד לטאבלט לקינדל ואפילו למחשב השולחני אם חשקה נפשכם (אבל בליב-מי זה ממש לא נוח) אחד היתרונות בענן שכל עוד אתם אונליין הוא זוכר באיזה עמוד אתם ואז גם אם תורידו את הספר האלקטרוני לדיוויס אחר הוא יפתח בדיוק בעמוד שאתם קוראים.
קריאה בחושך : זה הדבר שאני הכי אוהבת בספר אלקטרוני . בגלל שהתאורה נובעת מהמסך ניתן ואף רצוי לקרוא בחושך וזה רבותיי כיף גדול, לא רק לקורא עצמו אלא גם לבן זוג במיטה או לשכן במטוס או לילד שאני מרדימה (לוקח לו שעות להירדם) ולא צריכה להפריע לו עם אור.
התאמה אישית : עוד יתרון חביב זה היכולת לשלוט בפרמטרים של העמוד כגון סוג הפונט, הגודל (אפשר ללכת על ממש גדול ולוותר על משקפיי קריאה, זה יעיל במיוחד כשאני לא מוצאת ת'משקפיים, מה שקורה לעיתים קרובות) אפשר לשלוט ברמת התאורה של המסך ולשנות את צבע המסך לנגטיב כי יש אנשים (בעלי למשל) שמעדיפים לקרוא פונטים לבנים על רקע שחור. לאלה שנורא מתגעגעים לנייר אז סידרו לכם אפקט דפדוף עם אנימציה מרשימה.
ספר מנייר מכריח את הקורא להתאים את עצמו אליו , ספר אלקטרוני מתאים את עצמו לקורא.
חסכון במקום ובאבק : אלא אם כן יש לכם ספריה יעודית בבית, גדולה ומפוארת, כל ספר נייר שמתווסף לבית הופך למונומנט שתופס מקום ואבק ואם זה ספר 'לא משהו' זה עוד מעצבן שבעתיים, כי אז אתה תקוע איתו, אי אפשר לזרוק כי לא זורקים ספרים (כן גם סבתא שלי מפולניה) והוא לא מחזיק שום ערך סנטימנטלי, רק תקוע לך מול העיניים וצובר אבק. ספרים אלקטרוניים שוקלים מעט מאד במונחי מחשב ( סביבות 250 ק"ב) מה שאומר שאייפד תמים ששוקל 300 גר' יכול בקלות ובלי להתאמץ להכיל בתוכו את כל בית-אריאלה ועוד ישאר מקום לפלייליסט ותמונות של הילדים.
מולטי טאסקינג : עוד אחד מהיתרונות החביבים עליי הוא היכולת שלי לרכז המון פעולות במקביל על האייפד תוך כדיי קריאה, אני כותבת, קוראת מיילים, שומעת מוזיקה ומתכתבת עם החבר'ה בפייסבוק מבלי להפסיק לקרוא 🙂
תרגום ומילונים : ברוב הפורמטים של הספרים האלקטרוניים ישנו מילון מובנה, כך שלחיצה על מילה מקפיצה חלונצ'יק עם פירוש מילוני. היתרון הזה חשוב שבעתיים אם קוראים באנגלית ונתקעים על איזו מילה קשה, לא צריך לצאת ולבקש טובות מאלוהיי הגוגל, פשוט נוגעים קלות במילה והבעיה נפתרה.
פלייליסט ותמונות : אני משוגעת על ספרים עם פלייליסט משובח ודאגתי לאחד בספר הביכורים שלי "מרכבות באיילון" הפלייליסט מופיע ביוטיוב ואצלי באתר. ספר עם פלייליסט טוב, מנצל את המדיום האלקטרוני כדיי להעצים את חווית הקריאה ואז אני פשוט במקביל לספר מנגנת לי ביוטיוב על האייפד את השיר וקוראת את הסצנה שמתרחשת תוך כדיי השיר. זה הופך את הקריאה לחוויה רב חושית. כנ"ל לגבי מקומות שאני רוצה לראות, או חפצים, או שחקן מסויים שדומה לדמות, אני פונה בתחינה לאלוהי הגוגל ותוך קריאה רואה איך נראה פארק הקקטוסים באריזונה למשל 🙂
קריאה ירוקה : אחרי שסיימנו עם כל היתרונות האגואיסטיים, בואו נדבר קצת על יערות הגשם. מסכימים איתי שצריך אותם נכון? למה לעזאזל להרוג עצים בשביל לקרוא ספרים? זה ממש מרגיז ומיותר וזו לבד יכולה להיות סיבה טובה מספיק להפציר בכם לעבור לספרים אלקטרוניים. תהיו קצת ירוקים לא יקרה לכם כלום.
אז איך קוראים דיגיטלית? זה דיי פשוט, מספיק להיות בעליו המאושרים של טאבלט כלשהו (אייפד, סמסונג וכו) או מכשיר קינדל. לפתוח חשבון באמזון או דומיו (לקריאה באנגלית) או באתר עיברית, או דומיו (לקריאה בעברית) ואפליקציית הקינדל תאפשר לכם לפתוח את הספרים הדיגיטליים שרכשתם, תוך שניות.
אז קדימה, הגיע הזמן לכבות את הנרות ולהדליק את האור !
לימור מויאל Limor Moyal